Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правосуддя під час війни та після неї – на Закарпатті проведено семінар для суддів загальних місцевих судів

30 квітня 2024, 09:55

В Ужгороді відбувся семінар для суддів загальних місцевих судів на тему «Здійснення правосуддя під час війни та після неї: нові виклики суспільного сприйняття та етичні дилеми».

До учасників з вітальними словами звернулася Голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош. Вона відмітила, що під час війни в суспільстві виникають нові вимоги та запити стосовно судочинства, а також нерідко проблемні питання і нерозуміння. Тому необхідно вміти правильно комунікувати для покращення взаємин між судовою владою і суспільством.

Голова суду побажала слухачам знайти тут для себе корисні кейси та застосовувати їх на практиці.

Також до присутніх звернулася директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України, докторка філософії в галузі «Право» Оксана Польна. Вона зазначила, що такі навчання для невеликих аудиторій є корисними, адже в такому колі, зазвичай, легше обговорити справжні проблемні питання, які постають у роботів суддів.

Під час семінару розглянули такі теми:

  • що таке етичні дилеми в суді та як вони виникають;
  • упередженість і неналежний вплив;
  • як розглядати етичні дилеми та робити вибір.

Цей блок представив радник і тренер КМЄС з питань належного врядування Барт Шефферс.

Про шляхи оновлення Кодексу суддівської етики, свободу вираження поглядів суддів розповів суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Єгор Краснов. Він також представив висновки та рекомендації Консультативної ради європейських судів.

Про дисциплінарну відповідальність суддів за порушення норм Кодексу суддівської етики слухачам розповіла членкиня Вищої ради правосуддя Інна Плахтій.

Судді під час семінару активно брали участь у навчальних опитуваннях та дискусіях.

Навчання організоване Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно за підтримки КМЄС в Україні.

Учасниками стали понад 20 суддів із Закарпатської, Львівської, Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської, Волинської та Рівненської областей.